Gevoelens en emoties

Gevoelens van angst, boosheid of verbazing, verdrietig of juist erg vrolijk zijn, … het zijn allemaal emoties die je ongetwijfeld herkent. Emoties zijn belangrijk. Ze zorgen ervoor dat we kunnen voelen wat een bepaalde situatie met ons doet, maar ook kunnen we zien wat er bij elkaar speelt. Eigenlijk is het dus een heel handig communicatiemiddel.

Soms kunnen gedachten of emoties je overvallen. Wist je dat de daadwerkelijke fysieke emotie slechts 90 seconden duurt? Het duurt minder dan 90 seconden voor een emotie om te worden getriggerd en te verdwijnen. Het zijn onze gedachten die ervoor zorgen dat je in de emotie kan blijven hangen. Je gedachte triggert iedere keer die emotionele reactie. En soms zijn ze zo sterk dat je lichaam duidelijke signalen aangeeft. Denk bijvoorbeeld aan trillen wanneer je zenuwachtig bent, huilen in geval van verdriet en een grote alertheid zodra je je bedreigd voelt. Dat zijn interessante dingen. Want als je daar goed naar luistert of leert luisteren, kun je het ook functioneel inzetten. Je kunt gevoel dan bijvoorbeeld veranderen en ervoor zorgen dat het je minder raakt. Je krijgt dan voor je gevoel meer controle over je emoties en gedachten.

Neem eens een situatie uit het verleden. Bijvoorbeeld een moment waarin je je erg gespannen voelde. Wat gebeurde er op dat moment in je lichaam? Heb je daar überhaupt op gelet of weet je het niet meer? Grote kans dat toen de situatie en de emoties je overkwamen, je achteraf heel anders had willen reageren of handelen. Want wanneer je gespannen bent kun je bijvoorbeeld soms dichtslaan, of gaan piekeren. Je kunt ook zweethanden krijgen en een vreemd gevoel ervaren in je buik. Dat vreemde gevoel worden heftige darmkrampen, zweethanden vindt je gênant en piekeren verstoort je nachtrust ernstig. Moet je kijken wat er allemaal kan gebeuren! Maar wist je dat je daar wat mee kunt doen? Door namelijk te ontdekken hoe jouw lichaam en geest op bepaalde emoties reageren, kun je er op inspelen. Een handige methode daarvoor is hypnose. Je kan dan naar het ontstaan van de emotie gaan. In het geval van de spanning, kijk je wat er nu echt voor zorgt dat je die spanning ervaart en waardoor het zo oploopt dat je veel lichamelijke klachten krijgt of je lichaam zelfs stagneert.  
   ‘Maar hoe dan?!’ hoor ik je denken. Nou, door te werken met het onbewuste brein.

Je onbewuste brein is het deel dat vanzelf lijkt te functioneren. En wat nu het mooie van dat onbewuste brein is, is dat het altijd het beste met je voor heeft en het hoofddoel altijd overleven is. Het onbewuste communiceert door middel van gevoelens, emoties en symbolen. Je onbewuste brein stuurt signalen naar lichaam en geest zodra er wat aan de hand is. Die signalen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld gespannen wordt of emotioneel. Maar wanneer je daar niet naar luistert of handelt, worden symptomen erger. Het onbewuste brein denkt dat je hem niet hoort en wil je alleen maar meer waarschuwen dat je voorzichtig moet zijn en, indien mogelijk, de situatie moet veranderen. Je kunt het vergelijken met een kind dat bij je komt zitten en huilt. Het wil je duidelijk maken dat er wat aan de hand is maar kan dat niet, en daarom huilt het. Jij als volwassene hebt dan de taak om uit te zoeken wat er speelt.

Met hypnotherapie krijg je grip op je emoties en raak je meer vertrouwd met het effect dat emoties op je lichaam en geest hebben. Je lost zo problemen op een dieper niveau op en zult merken dat je je daardoor snel lichter voelt. Tijdens de hypnotherapie die ik geef kijken we samen naar wat voor jou belangrijk is, zodat we daarmee kunnen werken. Waar ondervind je de meeste hinder van? Wat zorgt ervoor dat je stagneert? Daar ga je achter komen. Jij bepaalt welke gedachten je toelaat of niet, en jij bepaalt dus ook waar je controle over hebt.

Ben je geïnteresseerd geraakt en wil je meer grip op je emoties en gedachten? Omdat je niet precies weet wat er aan de hand is? Klik dan op onderstaande knop en laten we samen eens kijken naar wat er allemaal mogelijk is.