Hypnotherapie

Hypnose is een natuurlijke staat van bewustzijn, een soort trance. Dagelijks zit iedereen wel in een hypnose. Denk aan wanneer je in een flow aan het werk bent, helemaal kunt opgaan in gedachten tijdens het autorijden of een spannende film aan het kijken bent.
Eigenlijk is hypnose vergelijkbaar met een versterkte concentratie. Je kan je beter focussen en in een flow komen waardoor je problemen makkelijker en sneller kan oplossen. Het is dan ook helemaal niet zo’n heel bijzonder verschijnsel. In hypnose maak je gebruik van je voorstellingsvermogen. Je kan het zien als een dagdroom of fantasie.
In hypnose kan je beter horen, zien en voelen. Je bent in een ontspannen staat en - in tegenstelling tot wat er veel over hypnose gedacht wordt - krijg je gewoon alles mee. Je bent scherper en alerter. Geluiden om je heen krijg je bijvoorbeeld ook gewoon mee, maar door die sterke concentratie lukt het je om deze beter te filteren.
Het interessante is dat 95% (en misschien nog wel meer) wordt bepaald door je onbewuste, als het gaat over je functioneren. Je bewuste denken heeft daar eigenlijk weinig over te zeggen. Ap Dijksterhuis schrijft in zijn boek "Het slimme onbewuste" dat we ongeveer 11,2 miljoen bits per seconde aan informatie binnen krijgen. Om je een beeld te geven van wat dat inhoudt: 5 bit is één letter. Dat zou dus betekenen dat wanneer we 11,2 miljoen bits per seconde aan informatie binnenkrijgen, er dus 2,24 miljoen letters op je afkomen! Dat zijn ongeveer twee dikke boeken. Van deze dikke boeken verwerk je ongeveer twaalf letters bewust. Duidelijk is dat het onbewuste echt krachtig en geniaal is.


Heb je controle over je bloeddruk, emoties en pijn? Misschien wel, maar die kans is klein. Heb je controle over je zorgen, problemen en onzekerheden? Deels, maar waarschijnlijk niet volledig. Als je dat namelijk wel zou hebben, dan zou je er geen last van hebben en zou je de kwestie hebben opgelost.
Ons denken is als een ijsberg. Het puntje boven het water is je alledaagse bewustzijn waarin je in het hier en nu keuzes maakt. Er zit ook nog een heleboel onder het wateroppervlak, namelijk: je onbewuste. Alles wat je hebt meegemaakt zorgt voor een soort blauwdruk in je onbewuste, die er weer voor zorgt dat er in je alledaagse bewustzijn soms allerlei gevoelens naar boven komen als je een zelfde soort ervaring meemaakt. Denk bijvoorbeeld aan trauma’s. Deze kun je aanpakken, maar daarvoor moet er verandering plaatsvinden in je onbewuste. Met hypnose kun je daar juist invloed op uitoefenen. Dit is zeer waardevol omdat je dan juist (voor je gevoel) meer de controle krijgt. Hypnose is een mentaal proces onder begeleiding. De hypnotherapeut is de begeleider. Hij of zij wijst je de weg. Jij moet echter de stappen zetten. De hypnotherapeut kan jou dus niet iets laten doen wat jij niet wilt. Als die suggestie wel gegeven zou worden, dan is het jouw innerlijke kompas die aangeeft dat jij het niet wilt of het er niet mee eens bent en zal je dat in hypnose ook niet doen. Hypnotherapie is een enorm snelle en krachtige methode.
Het onbewuste is dé plek waar alles ontstaat, zo ook je probleem en zo ook de oplossing voor je probleem.
Door middel van hypnose maken we contact met je onbewuste om daar je gevoel bij het probleem te veranderen. Je weet nog wat er gebeurd is, maar je oude gevoel daarbij kun je niet meer ophalen.
Hierdoor ervaar je rust en kun jij puur jouw leven leven.
Ieder mens ervaart hypnose op zijn eigen manier. Er is dan ook niet een eenduidige uitleg over wat het precies is. De meeste mensen ervaren het als een diepe ontspanning. Je kunt er doelgericht mee werken. Daarom werkt hypnose zo effectief.


Wat is hypnose niet?
Bij hypnose wordt vaak gedacht aan een showhypnotiseur die mensen opdraagt dingen te doen die hij wil. Dat de gehypnotiseerde bijvoorbeeld gaat kakelen als een kip. Dat ze daar geen controle over hebben of dat ze het zich niet meer kunnen herinneren. Hierdoor wordt vaak gedacht dat mensen daardoor hun wil verliezen. Dit klopt echter niet; in hypnose heb jij volledig de regie. De therapeut laat niets tegen jouw wil in doen. Van tevoren maak je duidelijke afspraken waarvoor jij hypnotherapie gaat doen, en als de hypnotherapeut vervolgens jou toch wat anders zou willen laten doen, dan kun je zo je ogen open doen en weglopen. 

Wil je meer weten over hypnose en hypnotherapie? Of wil je een belafspraak maken voor een gratis vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul dan het contactformulier in en ik neem contact met je op.